Lipum är ett biofarmaceutiskt läkemedelsbolag som växer. Nu förstärks organisationen med Dr Pernilla Abrahamsson som Chief Operating Officer.

Pernilla Abrahamsson är medicine doktor och entreprenör. Hon har tidigare uppfunnit och i eget bolag utvecklat ett avancerat medicintekniskt verktyg för postoperativ provinsamling. Produkten ger en ökad möjlighet att tidigt upptäcka komplikationer efter operation och därmed en ökad patientsäkerhet. Pernilla sålde sitt bolag till börsnoterade Senzime i Uppsala för fyra år sedan och har där arbetat som produktutvecklingschef samt med marknadsföring och försäljning.

”Lipum är ett väldigt intressant företag som befinner sig i ett spännande läge. Snart i klinisk fas och sen ska produkten tas ut på marknaden, något som ska bli roligt att få medverka till”, säger Pernilla Abrahamsson.

Lipum har valt läkemedelskandidat och i samarbete med en partner startat utvecklingen av en produktionsmetod av den terapeutiska antikroppen. Målsättningen är att inleda kliniska prövningar i början av år 2021. Pre-kliniska studier har visat mycket lovande resultat och en unik verkningsmekanism som har potential att ge en bättre behandling. Lipum har stöd från EU’s Horizon 2020 och i mars tillfördes bolaget ytterligare 25 MSEK i en nyemission.

”Pernilla är som klippt och skuren för jobbet. Hon är entreprenörsdriven och har lång erfarenhet av life science samt av förutsättningarna i mindre bolag – vi hade inte kunnat hitta någon mer lämplig”, säger vd Einar Pontén.