Lipum AB (publ) beviljades i slutet av 2018 ett bidrag om cirka 23 miljoner kronor från Europeiska kommissionens innovationsprogram Horizon 2020. Det framgångsrika projektet slutrapporterades i februari 2021. I juni 2022 inleddes en revision av projektet och dess omkostnader. Lipum har nu mottagit en preliminär rapport avseende revisionen. Enligt den preliminära rapporten riskerar Lipum att få återbetala 400 000 EUR jämte ett på återbetalningskravet generellt påslag om 25 procent för indirekta kostnader till kommissionen.

Horizon 2020-projektets huvudsakliga mål var att i samverkan med SciLifeLab optimera design och etablera en tillverkningsmetod av den antikropp som kom att bli bolagets läkemedelskandidat SOL-116. Efter att projektet hade avslutats och sista utbetalningen gjorts i mars 2021 kommunicerade Europeiska kommissionen projektets framgång via sin kanal Cordis.

På uppdrag av kommissionen inledde revisionsfirman Deloitte i Madrid i juni 2022 en revision av projektet och dess omkostnader. Deloitte har under de två år som revisionen har pågått begärt och erhållit samtliga verifikat och underlag hänförliga till projektet.

Deloitte har nu översänt sin preliminära rapport avseende revisionen till Lipum. I huvudsak anser Deloitte efter revisionen, att Lipum i sin rapportering av stödberättigade kostnader har felklassificerat konsultkostnader. Enligt den preliminära rapporten finns det risk för Lipum att återbetala 400 000 EUR jämte ett på återbetalningskravet generellt påslag om 25 procent för indirekta kostnader till Europeiska kommissionen.

Projektet blev på grund av Covid 19-pandemin förlängt och avslutades i december 2020 samt slutrapporterades i februari 2021. Under projekttiden gjordes skriftligen ett flertal formella ändringsförslag gällande omdisponering av projektmedel mellan kostnadsslag baserade på utfallet av utförda studier. Samtliga godkändes av Europeiska kommissionen och Lipum är därför fortsatt av uppfattningen att samtliga kostnader inom det framgångsrika projektet har varit berättigade och att samtliga projektmedel har använts till avsedda och beviljade ändamål. Trots felklassificeringen delar Lipum därför inte heller slutsatserna i den preliminära rapporten och avser att inkomma med sina synpunkter och invändningar mot den preliminära rapporten senast per sista svarsdatum den 31 augusti 2024. Det går dock inte att utesluta att kommissionen väljer att ålägga Lipum det återbetalningskrav som Deloitte menar föreligger enligt den preliminära rapporten. Det är inte känt när kommissionen kommer att ta ställning i frågan men Lipum bedömer att ett besked kan dröja.

”Det är komplicerat med EU-bidrag, men förstås också väldigt värdefullt med såväl bidragspengar som det faktum att bli utvalt som ett unikt europeiskt teknikbolag. Vi känner oss trygga med att samtliga projektmedel som beviljats Lipum inom ramen för Horizon 2020-projektet har använts till avsedda och berättigade ändamål. Horizon 2020 kallas numera för EIC Accelerator och i oktober 2023 blev Lipum återigen utvalt för intervju, där en intervju är det sista steget innan beslut om stöd fattas. Tyvärr var konkurrensen för hård och vi föll till korta men EIC utfärdade ett ”Seal of Excellence” vilket ytterligare styrker deras mycket positiva uppfattning om vårt arbete och projekt. Vi är ett spjutspetsbolag och försöker igen trots allt”, säger VD Ola Sandborgh.