Lipum AB (Publ), ett biofarmaceutiskt företag specialiserat på forskning och utveckling av en ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar, meddelar idag att bolaget har ingått ett tillverkningssamarbete med NorthX Biologics AB, en Contract Development and Manufacturing Organisation (CDMO).

Avtalet innebär att NorthX kommer att tillverka Lipums läkemedelskandidat, den humaniserade antikroppen SOL-116, som skall användas i en klinisk fas II-studie. SOL-116 överförs från nuvarande tillverkare till NorthX vilket kommer att leda till kostnads- och tidsbesparingar med bibehållen hög kvalitet.

Ola Sandborgh, VD för Lipum säger: "Vi är mycket nöjda över att få samarbeta med NorthX och det är ett viktigt steg när vi går vidare in i vår fas II-studie. De tjänster och den support som NorthX tillhandahåller möter vårt behov mycket bra och ger en kostnadseffektiv one-stop-shop för både läkemedelssubstansen samt steril fyllning och färdigställande av läkemedelsprodukten. Jag ser mycket fram emot samarbetet och att ta denna behandling ett steg närmare patienterna".

Janet Hoogstraate, VD för NorthX Biologics tillägger: "Vi är glada över att arbeta med SOL-116 och ser fram emot att bidra med vår expertis och erfarenhet inom GMP-tillverkning av avancerade biologiska läkemedel till slutlig nytta för patienterna".

Om NorthX Biologics AB
NorthX Biologics är ledande i Norden inom processutveckling och tillverkning av avancerade biologiska läkemedel, CGT (cell- och genterapier), proteiner och vacciner. Med två anläggningar i Sverige samt huvudkontoret i Matfors har man tillverkat biologiska läkemedel enligt GMP sedan 1992. 2021 utnämndes NorthX som en nationell innovationshubb för GMP-tillverkning av avancerade biologiska läkemedel och vacciner och har ambitionen att bli en ledande tillverkare av cell- och genterapier och en stark partner för innovativa läkemedelsföretag. För mer information se www.nxbio.com.