Nyhet: Umeå, 21 januari 2022. Lipum (publ) är nominerat till pris som Årets University Spin-off vid Umeågalan som äger rum den 24 mars.

Umeågalan är ett event som engagerar Umeås näringsliv. Framgångsrika företag uppmärksammas med utmärkelser inom elva olika kategorier. Priset Årets University Spin-off delas ut till ett fram–gångsrikt företag med en affärsidé som har sin grund inom forskning eller studier vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Lipum grundades efter en upptäckt av forskare vid Umeå Universitet. Historien sträcker sig 45 år tillbaka i tiden då en av Lipums grundare professor Olle Hernell började studera fettspjälkande enzym i bröstmjölk och deras betydelse för det ammade barnet. Då upptäcktes enzymet Bile Salt-Stimulated Lipase (BSSL) som långt senare och överraskande även visade sig ha en tidigare okänd funktion vid inflammation.

Professor Hernell, docent Susanne Lindquist och professor Lennart Lundberg följde upp denna upptäckt och kunde visa att BSSL var en tidigare förbisedd målmolekyl för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar, till exempel reumatism. Därför grundade de Lipum år 2010 och med säte i Uminova Science Park engagerar bolaget idag 28 anställda och konsulter. I april 2021 noterades Lipum på Nasdaq First North i Stockholm. Läkemedelskandidaten som har utvecklats är en antikropp och kliniska prövningar ska inledas under 2022.

”Med rötter i framgångsrika Umeå universitet utvecklar vi ett unikt läkemedel som ska fylla ett stort medicinskt behov. Därför är vi mycket hedrade och glada över att bli uppmärksammade genom en nominering till Umeågalan” säger VD Einar Pontén.

För ytterligare information kontakta:
Einar Pontén, VD
E-post:    einar.ponten@lipum.se
Mobil:     +46 70 578 34 95
Web:       www.lipum.se

Om Lipum
Lipum AB (publ) är ett biofarmaceutiskt bolag specialiserat på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Läkemedelskandidaten SOL-116 är en humaniserad antikropp som ska ge säkrare och effektivare behandling genom att blockera en tidigare förbisedd målmolekyl (BSSL) i immunförsvaret. SOL-116 är i sen preklinisk fas med övertygande data för sällsynta sjukdomen barnreumatism och ledgångsreumatism. Lipum utvärderar även andra inflammatoriska sjukdomar med stort medicinskt behov. Lipum har sin verksamhet i Umeå som är ett av Sveriges framstående life science kluster. Bolagets upptäckt har fått internationell uppmärksamhet och ett stort Horizon 2020 bidrag från EU. Bolagets aktie (LIPUM) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, e-post: ca@gwkapital.se, telefon: 08-503 000 50.