Pressrelease 3 juni, 2019

Ladda ned pressrelase: Investerare satsar 25 MSEK på nytt läkemedel (pdf) »

Umeåföretaget Lipum utvecklar ett biologiskt läkemedel för behandling av kroniska inflammationer. Tidigare pre-kliniska studier har visat mycket goda resultat och potential att ge en bättre behandling av till exempel ledgångsreumatism.

”Konkurrensen i branschen är hård så när vi nyligen fick 23 MSEK i stöd från Europeiska kommissionens program Horizon 2020 var det en bekräftelse att vi är på rätt väg”, säger vd Einar Pontén.

För att kunna höja tempot i utvecklingsarbetet ytterligare har Lipum, genom en riktad nyemissionen till institutionella och privata investerare, nu säkrat en finansiering om ytterligare 25 MSEK. Det innebär att nästa steg, produktion av en terapeutisk antikropp, kan genomföras.

”Mycket bra att vi kan hålla tempot uppe. Våra tidigare och nya aktieägare tror på Lipum och medverkar till den fortsatta finansieringen. Det är förstås väldigt stimulerande med deras engagemang. Det här innebär också att vi behöver anställa fler”, säger Pontén.

Lipum har även projektstöd från Vinnova och SWElife inom programmet ”For better health” och grundarna har sedan flera år haft stöd av den nationella resursen SciLifeLab. Bolaget siktar på att inleda kliniska prövningar under 2021 och för att finansiera dessa förbereds en notering av Lipum på Nasdaq First North mot slutet av nästa år.

Kontaktuppgifter
Einar Pontén, VD
E-post: einar.ponten@lipum.se
Mobil: 070-578 34 95

Om Lipum AB
Lipum är ett läkemedelsbolag med fokus på autoimmuna sjukdomar som ger upphov till kronisk inflammation, t ex ledgångsreumatism. Bolaget har identifierat ett specifikt protein som orsak och utvecklar därför ett nytt biologiskt läkemedel för blockering av proteinet som behandling av sjukdomen.

Lipum har sitt ursprung i akademisk forskning, i synnerhet vid Umeå universitet, och har för närvarande sin verksamhet i Umeå Biotech Incubator. Forskarna som grundade bolaget är fortfarande stora och aktiva ägare.